KADERLEDEN AAN HET WOORD
Pepijn de Jong, kaderlid FNV Metaal
METAAL & TECHNIEK AANTREKKELIJKER VOOR JONGEREN DANKZIJ CAO
De Metaal & Techniek heeft onvoldoende aantrekkingskracht op jongeren. Om de jongeren enthousiast te maken voor het werken in de sector zijn doelgerichte maatregelen nodig. De verhoging van de jeugdlonen tot een gegarandeerd minimum van 5% per jaar is bedoeld om de jongeren over de streep te trekken.

‘De looneis voor jongeren is gehaald. Dat is een goed begin. Toch is de volledige afschaffing van het jeugdloon onze eis,’ stelt Pepijn de Jong, kaderlid van FNV Metaal. Pepijn (23) volgt de avond-BBL en is werkzaam voor Eekels op de jachtwerf van Feadship in Makkum. ‘Werkgevers, kom met pull-factoren om de jongeren aan te trekken! Het moet aantrekkelijker worden om in het vak te stappen. Waarom zou je 40 jaar op je knieën gaan werken als daar in het begin slechts een jeugdloon tegenover staat? Dat trekt niet.
EEN MOOI STARTSALARIS HEEFT AANTREKKINGSKRACHT
In mijn BBL-klas zitten maar drie klasgenoten, zo weinig. Ook vanuit de dagopleiding zie je dat het aantal jongeren ontzettend terugloopt. Terwijl werkgevers zitten te schreeuwen om jong personeel. Ze hebben het over het aantrekkelijk maken van de sector voor de jongeren. Dat begint met een mooi startsalaris. Bijvoorbeeld een bonus van 1.000 euro als je een contract tekent.’
WERKGEVERS ZEGGEN DAT ZE JONGEREN WILLEN AANNEMEN. DOE HET DAN OOK!
‘De werkgevers maken de sector juist onaantrekkelijker voor jongeren om in te gaan werken.’ Pepijn de Jong noemt dat push-factoren: ‘We zijn al zo’n zes maanden bezig met een nieuwe cao. Dan wordt het niet aantrekkelijk om in het vak te stappen. Wij worden als werknemers kennelijk niet serieus genomen. Dus waarom zou je dan in de Metaal en Techniek gaan werken? De werkgevers zeggen dat ze jongeren willen aantrekken maar ze handelen er niet naar.
VAN MOND-TOT-MONDRECLAME WORDEN JONGEREN ENTHOUSIAST OVER DE TECHNIEK
Je moet het hebben van mond-tot-mond-reclame om jongeren naar de Metaal & Techniek toe te halen, om ze er enthousiast voor te maken. Je moet technisch onderlegd zijn en het werk leuk kunnen maken. Als je bijvoorbeeld vraagt om scholing en je krijgt daarvoor niet de ruimte, dan zal iemand zoals ik er niet positief over praten op een verjaardagspartijtje.
BETERE ARBEIDSVOORWAARDEN MAKEN HET WERKEN IN DE TECHNIEK AANTREKKELIJK
Goede arbeidsvoorwaarden zijn voor jongeren megabelangrijk. In de ICT kan je met niveau MBO 4 een goeie 500 euro meer verdienen. Daar ga je niet helemaal fysiek kapot en kun je gewoon vakantie opnemen zonder dat je dat lang vooraf moet aanvragen zoals in de Metaal & Techniek. Sommige jongeren besluiten dan ook om een deeltijdstudie ICT te gaan doen. Het is zonde wanneer een jongen die op zijn 18e koos voor de techniek om dat soort redenen eruit gaat. Daar zijn genoeg voorbeelden van.’